Kenpo

Afkomst en betekenis

Kenpo karate en in het bijzonder American Kenpo Karate heeft een diepere oorsprong in zowel China als Japan. Kenpo- of Kempo-invloeden zijn afkomstig van de Shaolin-monniken die hun zelfverdedigingstechnieken ontwikkelden door de bewegingen van dieren te analyseren. Zo zijn veel bewegingen geïnspireerd op die van tijgers, apen, kraanvogels, slangen en zelfs sprinkhanen.

De kennis van deze Shaolin-monniken is doorheen de eeuwen verspreid over China om zo ook in Japan te belanden.

In Japan werden de Shaolin-invloeden vermengd met de kennis en kunde van de diverse karate stijlen die in Japan ontwikkeld en beschermd werden. Dit was de eerste basis voor het Kenpo Karate.

Na de tweede wereldoorlog zijn veel Amerikanen in Japan gebleven, voornamelijk om er de orde te handhaven en om een nieuwe wereldoorlog te vermijden.

De Amerikanen hebben in die periode kennis gemaakt met diverse vormen van vechtkunst, die ze bij hun terugkomst in Amerika hebben geïntroduceerd.

Een van de personen die meehielp het Kempo naar Amerika te brengen was James Mitose (21e grootmeester in het Kosho-ryū Kempo). Hij begon met het onderwijzen van het Kempo in Hawaï.

Zijn kennis werd doorgegeven aan zijn student William Kwai Sun Chow, die het onder de noemer Kenpo Karate begon te onderwijzen in Honolulu (Hawaï). Enkele van zijn topstudenten hebben ervoor gezorgd dat zijn kennis het vasteland van Amerika bereikte.

Een van die topstudenten was straatvechter Ed Parker. Hij vormde de tot dan toe bekende stijl Kenpo Karate om tot een systeem.

Ed Parker en de wetenschap van het gevecht

Kenpo Karate wordt vaak "Zelfverweer, de wetenschap van het gevecht als woorden niet meer helpen" genoemd. Dat betekent dat Kenpo geen zuiver traditionele stijl van vechten is, maar een dynamisch, realistisch en efficiënt systeem van bewegingen die kunnen worden aangepast aan de situaties van vandaag.

Het verschil tussen de traditionele stijlen en het systeem van Ed Parker zit in de achtergrond van de technieken. De bedoeling van de technieken is dat er meer inzicht wordt verkregen in theorieën en concepten van zelfverdediging. Deze theorieën en concepten zijn in principe universeel. Enkele voorbeelden:

- Stabiliseer je basis.

- Zorg voor controle en een backup.

- Gebruik de zwaartekracht in de uitvoering van beweging.

Doordat de student hiermee in aanraking komt, zal hij/zij net zo goed weten hóe een techniek gedaan wordt als waaróm. Kleine aanpassingen aan de techniek kunnen hierdoor onderbouwd worden.

In eerste instantie wordt dus aangeleerd om technieken te doen volgens het voorgeschreven  stappenplan. Nadien, wanneer men vertrouwd is geraakt met de technieken, wordt variatie aangebracht. In een laatste fase leert men de aanvaller afweren zonder een stappenplan te volgen.

Algemene info :

Gunther Groenestein
tel: 0498/571755
email :Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.